Stigende energipriser – sådan sparer du på forbruget

Vi har oplevet stigende energipriser den seneste tid. Det er stigninger, der kan mærkes på pengepungen. Selvom vi lige nu er i den varme tid, så er der stadig god grund til, at man som beboer er opmærksom på energiforbruget.

05. juli 2022

Prisen på både el og varme har været på himmelflugt i den seneste tid. Prisen på naturgas er eksempelvis mangedoblet inden for det seneste år, og de generelle stigninger for el og varme har haft mærkbare konsekvenser hos mange forbrugere. Heldigvis kan du selv gøre en forskel i din hverdag – både for din pengepung og for klimaet.

Et af de vigtigste redskaber til at nedbringe dit personlige forbrug er ved at overveje dine vaner. Vi har derfor samlet nogle gode råd til, hvordan små ændringer i hverdagen kan spare på dit forbrug.

Spar på elforbruget

En gennemsnitsdansker bruger 1.600 kWh strøm om året. Men du kan faktisk skære en fjerdedel, og nogle gange mere, af dit elforbrug uden at give afkald på komforten. Du skal bare være bevidst om dine vaner og have fokus på de mest energieffektive apparater, når du køber nyt.

Der er overordnet 2 veje til en lavere elregning:

1) Skift de gamle apparater ud

Når du udskifter de gamle apparater, skal du se på hvilket energimærke, der er det bedste på markedet. Typisk vil en billig vaskemaskine med dårligt energimærke blive dyrere på længere sigt. Tidligere har mange apparater haft A med plusser, men de er ved at blive udfaset, så vær opmærksom på mærkningen.

2) Overvej dine vaner

Fyld vaskemaskinen op

  • I gennemsnit vasker vi danskere kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til 5-6 kg eller 7-8 kg.

Vask ved 20 eller 30 °C

  • Vask tøjet ved 20 i stedet for 40 °C og 30 i stedet for 60 °C. Halverer du fra 40 til 20 °C, sparer du 55 % af elforbruget.

Brug tørresnoren i gården

  • Hæng tøjet til tørre i stedet for at bruge tørretumbler. Det koster næsten 12 kr., hver gang du tørrer dit tøj i en C-mærket tørretumbler og ca. 3,50 kr. pr. gang i en A+++-mærket tørretumbler. Husk at lufte godt ud, hvis du tørrer tøj indendørs.

Skift til LED - og sluk, når du går

  • Sluk lyset i de rum, du ikke opholder dig i. Og gå efter LED og sparepærer, næste gang du skal købe nye pærer. Hvis du f.eks. udskifter 5 halogenspots på 35 watt med LED, sparer du næsten 500 kr. om året på din elregning.

Hold 5 °C i køleskabet og -18 i fryseren

  • For hver grad du sænker temperaturen i køleskabet, stiger forbruget med 5 %. For hver grad temperaturen kommer under -18 °C i fryseren, stiger dit elforbrug med ca. 2-3 %.

Fyld opvaskemaskinen op - og skru ned

  • Fyld opvaskemaskinen helt op og vask ved lavere temperatur. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C, bruger det 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65 °C. Spar ca. 250 kr./år, hvis du fylder opvaskemaskinen op hver gang – dvs. kun kører 2 gange ud af 3.

Hvis du er i tvivl om, hvor meget strøm du bruger, kan du se det på din elregning, hos din elleverandør eller på eloverblik.dk.

Spar på varmeforbruget (gode tips til når kulden kommer igen)

Selvom årstiden peger i retningen af varmere temperaturer, så vil vi alligevel komme med nogle råd til, hvordan du kan spare på varmeforbruget i de kolde tider. Med de seneste prisstigninger på bl.a. gas risikerer forbrugerne nemlig at gå en dyr vinter i møde.

Sænk temperaturen

  • Hvis du sænker temperaturen 1°C i hele lejligheden, sparer du 5 % på varmeregningen. Hold temperaturen på minimum 18°C af hensyn til fugt. Spar endnu mere hvis du sænker temperaturen om natten, og når du ikke er hjemme.

Indstil termostaterne ens

  • Har du har flere radiatorer med termostat i samme rum – eller i rum med åbne døre imellem – er det bedst at indstille termostaterne ens. Så er dine radiatorer mest effektive.

Luk døren mellem varme og kolde rum

  • Hold døren lukket mellem rum, hvor du ønsker forskellig temperatur.

Træk gardiner for - og fra igen

  • Træk gardiner og persienner for om aftenen og natten for at forhindre varmetab gennem vinduerne. Træk dem fra igen om dagen for at få lys og varme ind.

Hold øje med dit varmeforbrug

  • Aflæs f.eks. en gang om måneden. En uventet stigning kan skyldes problemer med dit varmeanlæg.

Spar på vandet - især det varme

  • Prisen for 1 m3 koldt vand er ca. 75 kr. Prisen for varmt vand er højere, da det typisk koster 40-100 kr. at varme vandet op.

Tjek radiatorerne

  • Radiatorer bør være lunkne eller kolde forneden. Ellers udnytter de ikke varmen ordentligt.

 

Foreninger Nyhedsbreve År 2022