Sådan undgår du fugt og skimmelsvamp i din bolig

Sådan undgår du fugt og skimmelsvamp i din bolig
29. november 2019

Et godt indeklima er en forudsætning for, hvordan vores trivsel og sundhed er, når vi opholder os indendørs. Med efterårets og vinterens komme er vi gået ind i en højsæson for skimmelsvamp, der indeholder sundhedsskadelige stoffer og kan have betydning for helbredet. Vi har samlet 4 gode råd fra vores afdeling for Energi og Indeklima, så du allerede nu kan oparbejde en god udluftningsrutine og undgå vækst af skimmelsvamp og fugtskader i din bolig.

”Kort sagt handler det om at holde det fugtige miljø nede, som skimmelsvampe trives i. Du kan ikke undgå fugt i din bolig, men hvis du sørger for regelmæssigt at lufte ud og tilføre frisk luft til dit indeklima, har du et godt udgangspunkt for at undgå kondensdannelser og for høj luftfugtighed, hvad der er skimmelsvamps vækstbetingelser. Dog er det altafgørende, at dine vinduer er godt isolerede, og at der er tilstrækkelig luft i din udsugning,” fortæller Ann-Sofie Birkholm Leif Hansen, Rådgivnings- og udviklingschef i Newsec.

1. Luft ud hver dag

Sørg for at lufte ud 3 gange om dagen i minimum 5 minutter – fx om morgenen, når du kommer hjem fra arbejde og lige inden du går i seng, f.eks. mens du børster tænder. Åbn gerne mange vinduer på en gang, så du kan lave gennemtræk, så luften for alvor bliver skiftet ud. Husk at lukke for varmen, hvis dine termostater er mere end et par år gamle. Omvendt behøver du ikke at lukke for varmen i de 5 minutter, hvis dine termostater er af nyere dato.

2. Tør dit vasketøj i tørretumbler eller udenfor

Når vi tørrer vores tøj inden døre, sætter fugten sig på væggene og møblerne, og du er med til at opretholde det miljø, som skimmelsvamp lever i. Hvis du ikke kan undgå at tørre dit tøj indendørs, så hæng det våde tøj op i dit badeværelse, luk døren og luft godt ud efterfølgende.

3. Hold badeværelsesdøren lukket

Badeværelset er et af de fugtigste rum i boligen. Under og efter bad er det vigtigt at lukke døren til badeværelset, så fugten ikke spredes til resten af rummene. Luk i stedet for luften ud gennem badeværelsesvinduet eller udluftningsanlæg. Tør gerne vinduesfugerne af efter badet, da skimmelsvamp ofte sætter sig her.

4. Placér dine møbler, så luften kan cirkulere

Tjek hvordan du har placeret dine møbler i din bolig. Har du f.eks. placeret en sofa eller et skab helt tæt på væggen, kan det skabe fugt og skimmelsvamp. For at luften kan cirkulere frit, skal du placere dine møbler lidt ud fra væggen. Særligt sengen i soveværelset, der er et af de fugtigste rum i vores bolig, bør ikke stå klinet op ad væggene i et hjørne og blokere for, at frisk luft kan komme ind til væggen. Desuden påvirker dårlig luft din søvn, så husk at lufte ud!

Tegn på at du ikke lufter nok ud

Duggede vinduer og indelukket lugt er tegn på, at du godt kan skrue op for udluftningen i din bolig. Er der dug på indersiden af dine vinduer, skal du sørge for at tørre duggen væk, så det ikke vil udvikle sig til skimmelsvamp. Hvis du oplever, at der stadig er dug på ruderne, selvom du lufter ud hver dag, kan det skyldes, at dine vinduer er for gamle og dårligt isolerede.

Er du i tvivl, kan du gå på SparEnergi.dk, som har lavet en guide til, hvordan du tjekker, om dine vinduer trænger til renovering eller udskiftning.

Foreninger Nyhedsbreve År 2019
Energi og indeklima Læs mere