Den 1. juli 2020 trådte den nye boliglov om § 5, stk. 2 i kraft. Loven er bedre kendt som Blackstone-loven, og den indførte en række regler, der skulle hindre de store kapitalfonde i at opkøbe ejendomme og leje dem ud til skyhøje priser.
Men med sig bragte loven også en usikkerhed for mange andelsbolighavere, da vurderingerne, og særligt valuarvurderingerne, risikerede at blive påvirket af de nye regler. For at komme denne bekymring til livs, blev der tilføjet regler, som sikrede vurderingerne på andelsboliger.
For andelsboligforeninger betød loven en mulighed for fastfrysning af vurderinger. Det var partierne bag aftalens måde at holde hånden under andelsboligforeningerne, da man frygtede, at Blackstone-loven kunne medføre fald i valuarvurderingerne.
Vi giver jer her et kort overblik over reglerne for fastfrysning af vurderinger:
Foreninger der anvender offentlig vurdering eller anskaffelsessummen og har indhentet en såkaldt ”skuffevurdering”, dvs. en valid valuarvurdering før 1. juli 2020, kan vente med at fastfryse denne valuarvurdering. Den kan ”lægges i skuffen til senere brug”. Det skal dog fremgå som en note i foreningens årsregnskab.
Året der gik med den nye boliglov
Her året efter den nye boliglov trådte i kraft, er det heldigvis ikke gået, som mange frygtede. Overordnet er priserne på boligmarkedet steget, og flere andelsboligforeninger har fået højere valuarvurderinger end dem, vi så indhentet før 1. juli 2020. Men ingen kan fremsætte garantier om boligmarkedets udvikling, og spørgsmålet er stadig, om man skal satse på fastfrysning eller ej.
Overvejelser omkring fastfrysning
Muligheden for fastfrysning er et sikkerhedsnet til foreningerne. Men det giver, som set over det seneste års tid, ikke sig selv, at den fastfrosne værdi vil være højere end en ny vurdering, der indhentes efter 1. juli 2020. Foreningerne må derfor overveje, om de skal indhente en ny vurdering til kontrol af eller sammenligning med den fastfrosne vurdering – og hvor meget højere en ny vurdering eventuelt skal være, før de vil give afkald på fastfrysningen.
Det kan derfor være en god ide at blive enige om de indbyrdes retningslinjer på den årlige generalforsamling På den måde ved bestyrelsen, hvad de skal handle ud fra. I sidste ende er det op til den enkelte forening at vurdere, om det giver mening at fastfryse vurderingen eller ej.
Sådan kan andelsboliger vurderes:
Skal der indhentes årlige kontrolvurderinger til årsregnskabet ved fastfrysning?
Hvis foreningens ejendom optages til dagsværdi i årsregnskabet, har der indtil for nylig været delte meninger om, hvorvidt det var nødvendigt med en såkaldt kontrolvurdering (valuarvurdering) for udelukkende at opgøre ejendommens værdi i balancen.
Det spørgsmål er nu afklaret. Erhvervsstyrelsen har tilkendegivet, at andelsboligforeningerne kan ændre regnskabspraksis fra dagsværdi til kostpris på foreningens ejendom i årsregnskabets balance. Ved den praksis undgår man at afholde omkostningerne til den årlige vurdering udelukkende til brug for at opgøre ejendommens værdi i balancen.
Det skal dog understreges, at der dermed ikke er givet lov til, at man generelt kan ændre regnskabspraksis, som man lyster. Ændringen fra dagsværdi til kostpris kan kun gennemføres én gang og skal ses i lyset af reglerne om fastfrysning. Endvidere skal det bemærkes, at et skift fra dagsværdi til kostpris kan betyde en negativ egenkapital i regnskabet. Det har dog kun kosmetisk betydning for regnskabet – det har ingen effekt på andelskronen, hvis man benytter kostpris, fastfrossen værdi, i andelskroneberegningen.